Estetica dentara
Estetica dentara
Intr-o era in care imaginea conteaza foarte mult si constituie unul din cele mai mari deziderate ale omului, zambetul face parte din elementul esential pe care-l observam la primul contact in comunicarea interumana, iar un zambet mai putin placut este mai evident decat un zambet frumos si sanatos, fapt pentru care medicina dentara in mod evident acorda o atentie deosebita si fireasca asupra acestei ramuri, care in zilele noastre impreuna cu tehnologiile pe care le detinem ne ofera posibilitatea sa ne apropiem cat mai mult de dorintele reale ale pacientilor nostri. Asadar designul zambetului se poate realiza cu ajutorul proiectiei digitale numita in engleza Digital Smile Design care ne ajuta sa va aratam concret cum veti arata la finalul tratamentului, iar diferenta intre situatia initiala si cea demonstrativa poate fi surprinzatoare.
Pasii pentru acest gen de tratament sunt urmatorii:
- Igienizarea profesionala
- La prima intalnire veti discuta si va veti exprima dorintele pentru ca medicii nostri sa va inteleaga asteptarile
- Va urma un protocol de fotografii de specialitate, necesare analizei fetei si a zambetului dumneavoastra initial.
- Se va face o radiografie panoramica
- Se va lua amprenta modelului de studiu
- Reprogramarea in aproximativ o saptamana
Dupa aceste etape se efectueaza remodelarea demonstrativa a zambetului final in cabinet pe baza analizei.
Fatetele dentare sunt foite subtiri de ceramica dentara asemanatoare ca dimensiuni cu lentilele de contact, probabil de acolo si proverbul ‘’ochi pentru ochi si dinte pentru dinte’’.)).
Ele se aplica pe suprafata dintilor fiind una din cele mai neinvazive metode de remodelare a dintilor.
Tipuri de fatete dentare
Fatetele dentare se fac din ceramica sau material compozit, cele din ceramica fiind mai rezistente decat cele din compozit si nu isi schimba culoarea in timp.
Realizarea fatetelor ceramice
Pentru realizarea preparatiilor este nevoie de anestezie locala pentru a inlatura orice senzatie de durere dupa care medicul stomatolog indeparteaza un strat foarte subtire de smalt pentru a face loc viitoarelor fatete ceramice, urmatorul pas fiind amprentarea care apoi va fi trimisa tehnicianului dentar care va turna modelul pentru a reda in laborator situatia preparatiilor peste care el va realiza fatetele. Intre timp medicul stomatolog va realiza fatete provizorii pana la finalizarea fatetelor permanente.
Cine poate avea fatete dentare?
ATENTIE!!
NU oricine poate beneficia de acest gen de tratament.
Una din situatile in care medicul poate recomanda alt tip de tratament
- daca unul din dinti este cariat prea tare sau are afectiuni parodontale, gingivale, mai intai trebuie tratate aceste afectiuni dupa care se va hotari daca se poate sau nu aplica fateta
- In cazul in care lipseste prea mult dintr-un dinte din cauza cariei dentare sau alte cauze, o coroana dentara estetica de acoperire din ceramica presata sau ceramica pe suport de zirconiu fiind o solutie mult mai benefica pentru pacient.
- Daca o persoana scrasneste din dinti (bruxism), mai devreme sau mai tarziu fatetele vor ceda.
- Malocluzie dentara. Muscatura pacientului este mult afectata iar echilibrul ocluzal deficitar fac ca fatelele ceramice sa cedeze mai devreme sau mai tarziu.
Igienizarea fatetelor
Periaj corect si atent executat.
Ata dentara
Folosirea dusului bucal pentru igienizarea completa a spatiilor greu accesibile si pentru pastrarea sanatoasa a gingiilor.
Evitarea pastelor de dinti abrazive pentru a nu afecta suprafata fatetelor.
Control la fiecare 6 luni pentru igienizare si periaj profesional.
Alte servicii